Tradiční česká vánoční jídla

Složení české štědrovečerní večeře se v současné době už v mnoha domácnostech změnilo. Některá staročeská jídla nahrazujeme jinými, současnějšími. Vraťte se s námi zpátky k původním receptům.


Klasická česká kuchyně má pro Štědrý den, ale i Boží hod, svátek sv. Štěpána a také Nový rok několik typických jídel. V současnosti se některá z nich už ale nepřipravují, nahradili jsme je jinými, která považujeme za moderní a současná. Místo rybí polévky vaříme hovězí vývar s játrovými knedlíčky, místo kapra smažíme řízky, štrúdl jsme vyměnili třeba za tiramisu…

Jídla pro Štědrý den

Klasická jídla na stůl pro Štědrý den a večer jsou vyzkoušená a měnit je není potřeba. Zde jsou základní recepty, z kterých si složíte tradiční vánoční menu. Všechny recepty jsou pro 4 osoby.

Rybí polévka

Jednoduchá, rychlá, chutná, zdravá…

Obrázek

Suroviny

  • 3 rybí hlavy
  • rybí jikry a mlíčí
  • 1 mrkev
  • 1 celer
  • 1 kořenová petržel
  • 1 cibule
  • pepř a sůl
  • máslo a mouka na jíšku
  • housky

Postup

Očištěnou zeleninu, rybí hlavy, jikry a mlíčí necháme vařit v 1,5 litru vody přibližně 45 minut. Pak vše přecedíme, maso z rybích hlav, jikry, mlíčí a zeleninu nožem naškrábeme a dáme zpět do vývaru. Připravíme si světlou jíšku, polévku s ní zahustíme a necháme ještě krátce provařit.

Housku nakrájíme na kostičky, které dozlatova osmažíme na rozpáleném másle a necháme na papírovém ubrousku okapat.

Polévku servírujeme s usmaženými kostičkami housky a petrželovou natí.

Staročeský vánoční Kuba

Tradiční české jídlo, na které už se v současnosti zapomíná…

Obrázek

Suroviny

  • 400 g krup
  • 100 g vepřového sádla
  • 100 g sušených hub
  • 1 cibule
  • 1 česnek
  • kmín, majoránka, pepř, sůl

Postup

Kroupy propláchneme ve studené vodě a dáme uvařit do osolené vody s kmínem. Sušené houby namočíme do vody. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme, oloupané stroužky celého česneku prolisujeme.

Uvařené kroupy slijeme. V hrnci rozehřejeme sádlo, krátce na něm osmahneme nakrájenou cibuli a okapané houby a vše promícháme s kroupami. Směs dochutíme majoránkou, pepřem a solí, dáme ji do vymazaného pekáče a přibližně 15 minut pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Vánoční kuba se podává s kyselými okurkami nebo zelím bez dalších příloh.

Smažený kapr

Klasika, která by neměla na štědrovečerním stole chybět.

Obrázek

Suroviny

  • 1 kg kapr
  • 4 vejce
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • sůl
  • mléko
  • olej na smažení

Postup

Rybu důkladně opláchneme studenou vodou, očistíme, vykostíme a naporcujeme na filety, které mírně osolíme a necháme přes noc v chladničce, naložené v mléku.

Filety před obalováním otřeme a obalíme v klasickém trojobalu v pořadí mouka – vejce – strouhanka. Porce ryby opečeme do zlatova v rozpáleném oleji a pak je necháme krátce okapat na papírovém ubrousku nebo v sítu.

Bramborový salát

Nejlepší příloha k smažené rybě. Připravovat by se měl den předem.

Obrázek

Suroviny

  • 0,5 kg brambor
  • 250 g sterilované kořenové zeleniny
  • 50 g sterilovaného hrášku
  • 1 cibule
  • kyselé okurky
  • 2 vejce
  • majonéza
  • plnotučná hořčice
  • lák z kyselých okurek
  • pepř a sůl

Postup

Omyté brambory uvaříme ve slupce, necháme je vychladnout, pak oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vajíčka uvaříme natvrdo, ochladíme je, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme. Kyselé okurky nakrájíme na malé kousky.

V míse smícháme okapanou sterilovanou zeleninu a hrášek, přimícháme nakrájenou cibuli a kyselé okurky a nakrájená vajíčka. Pak do směsi přidáme nakrájené brambory.

Z majonézy, hořčice a nálevu z okurek smícháme zálivku, kterou dochutíme pepřem a solí. Zálivku za stálého míchání přidáváme do salátu, až dosáhneme požadované hustoty.

Jablečný závin s mandlemi

Tradiční vánoční sladká pochoutka nejen na závěr štědrovečerní večeře

Obrázek

 Suroviny

  • 2 kg jablek
  • 200 g listového těsta
  • 50 g mandlí
  • vaječný žloutek
  • máslo
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 1 bal.  skořicového cukru
  • hladká mouka
  • strouhanka

Postup

Listové těsto necháme rozmrazit. Jablka omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, případně je nastrouháme. Nasekáme mandle a rozehřejeme máslo. 

Listové těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše, lehce ho potřeme rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou. Z připravených jablek mírným tlakem vymačkáme přebytečnou šťávu, rozprostřeme je na těsto, posypeme vanilkovým i skořicovým cukrem a nasekanými mandlemi.

Plát těsta zabalíme a přendáme na pečící plech. Závin na povrchu potřeme rozšlehaným žloutkem a na několika místech ho propíchneme, aby při pečení nepraskal. Pečeme ho v troubě při teplotě 160 až 180° Celsia 30 až 40 minut.

Závin servírujeme nakrájený a posypaný moučkovým cukrem.

Jídla pro další vánoční dny

Vánoce nejsou jen na Štědrý den a česká kuchyně samozřejmě nezapomíná ani na ostatní sváteční dny.

Boží hod

Boží hod, nebo také svátek Narození Páně - 25. prosinec - je většinou věnován návštěvám příbuzných, přátel a známých a mělo by se opravdu hodovat. Podávaná jídla se liší podle krajů i rodinných zvyklostí, v Čechách, na Moravě a ve Slezsku je to ale většinou tradiční svíčková s houskovým knedlíkem nebo vepřová pečeně, případně šunka.

Svátek svatého Štěpána

Svatý Štěpán má svátek 26. prosince a v tento den se chodilo - a někde na vsi ještě chodí - na koledu. Na Valašsku se podle tradice pečou žitné koláčky s medem, ale ve většině domácností se od dávných dob servíruje pečená husa nebo kachna, bramborové knedlíky a zelí.

Silvestr a Nový rok

V dřívějších časech se Silvestr ani Nový rok neoslavovali tak, jako v současnosti. Pověry o čočce, hrachu nebo rýži a bohatství v dalším roce z dávných časů nepochází, jsou poměrně nové. Oběd, večeře ani občerstvení na tyto dny vlastně žádnou tradici nemá a záleží jen na naší fantazii, co si připravíme.

Obrázek