Citronový koláč se smetanovou náplní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle videoreceptu. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Citronový koláč se smetanovou náplní
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Marcela Mikešová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (41%) |
ID receptu: | 19635 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
náplň | |
---|---|
4 ks | Citrony |
200 g | Cukr krupice |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
5 ks | Vejce slepičí |
Citronový koláč se smetanovou náplní | |
45 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
85 g | Máslo čerstvé |
175 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 231,1mg |
Draslík | 131,5mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 226,9mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 38,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Vejce slepičí, Cukr krupice, Cukr moučkový, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Citronový koláč se smetanovou náplní postup přípravy receptu:
1 | Z mouky, másla a cukru připravíme drobenku, přidáme vejce, vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta placku a vyložíme jí koláčovou formu. Necháme asi 30 minut chladit. |
2 | Vejce vyšleháme z cukrem, přidáme citronovou šťávu a kůru ze 4 citronů, nakonec zašleháme smetanu. Následně necháme hodinu odležet v chladničce. |
3 | Dno korpusu pokryjeme pečícím papírem, posypeme fazolemi (zatížíme) a formu vložíme do trouby vyhřáté na 190 stupňů (přibližně na 10 minut). Následně papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5 minut. |
4 | Formu postavíme na plech, na těsto vlijeme náplň, koláč pečeme v troubě při 140 stupních ještě 30 minut. |
5 | Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Podáváme pocukrovaný moučkovým cukrem a ozdobený citronovou kůrou. |
Poznámka
Na zatížení použijeme asi 1 hrnek suchých fazolí.