Vánoce se blíží - připravte se včas!

Možná se vám zdá, že do Vánoc zbývá ještě spousta času, nenechte se ale zmást. Některé věci je lepší připravit si už teď. Jednak vám to ušetří čas v hektickém vánočním období, kdy budete mít spoustu jiných starostí, a hlavně se nebudete muset strachovat, jestli vše na poslední chvíli seženete.

Vánoce nejsou jen stromeček a dárky pod ním, ale i vánoční cukroví, vaječný koňak a mnoho dalších dobrot. Vyhněte se předvánočnímu stresu a začněte se pomalu na vánoční svátky připravovat!

Med

Každý, kdo mezi ostatním vánočním cukroví peče i perníčky, moc dobře ví, že důležitou ingrediencí je v nich med. U něj bychom měli dbát na kvalitu, aby kromě skvělé chuti obohatil cukroví i o zdraví prospěšné látky. Proto obětujte čas hledání toho správného prodejce, nejlépe soukromého včelaře, který svým včelstvům věnuje dostatek péče. Nenechte se odradit, když bude med zkrystalizovaný – není to známkou špatné kvality, jak se hodně lidí domnívá. Krystalizace medu je přirozeným procesem, zejména u medu květového, a svědčí naopak o zkušeném a poctivém včelaři, někteří totiž za účelem zvýšení prodeje med nešetrně zahřívají, aby ho uvedli do původního stavu, tím ale zničí vitamíny a minerály, které med obsahuje.

Obrázek

Vanilkový a mandlový extrakt

Mnohé druhy cukroví chutnají lépe provoněné vanilkou, mandlemi nebo citronem, a přitom je vůbec nemusí obsahovat. Stačí přidat do těsta kapku kvalitního domácího extraktu, který připravíte velmi snadno, musíte ale začít s předstihem, protože je třeba ho nechat uležet po dobu alespoň šesti týdnů. A jak na to? Do uzavíratelné skleničky nasypeme nahrubo nasekané oloupané mandle, čerstvou citronovou kůru nebo do ní vložíme rozříznutý vanilkový lusk. Zalijeme vodkou, zavíčkujeme a postavíme na suché místo. Zhruba každý druhý den skleničkou zatřeseme, aby se její obsah promíchal. Za šest týdnů je extrakt připravený k použití, můžeme ho buď nechat v původní skleničce, nebo přecedit a přelít do čisté. Pokud zvolíme první možnost a madle, vanilkový lusk nebo citronovou kůru ve skleničce ponecháme, dáváme pozor, aby tyto přísady byly vždy potopené, jinak by mohly zplesnivět.

Ořechy

Vlašské ořechy nebo mandle jsou součástí většiny druhů cukroví, a proto je dobré je mít připravené dopředu. Madle kupujeme především v supermarketech, kde bývají před Vánocemi k dostání za akční ceny, vlašské ořechy ale doporučujeme koupit u soukromého prodejce. Nákupem na poslední chvíli v tomto případě riskujete hned dvakrát – s blížícími se svátky mohou ořechy zdražovat, případně už je vůbec nemusíte sehnat. Že nevíte, kde by se vlašáky daly koupit? Poptejte se svých známých, ořešák mívá na zahradě kdekdo a za malou úplatu se s vámi o úrodu jistě podělí. A tou úplatou nemusí být vždy myšleny peníze, někdy stačí pozvat dotyčného na skleničku nebo mu slíbit část cukroví, které z jeho ořechů upečete, třeba lahodné vanilkové rohlíčky.

Obrázek

Vanilkový cukr

Mnoho receptů, a nejen těch vánočních, si říká o vanilkový cukr. Samozřejmě si ho můžete koupit v sáčku, v obchodě však nejspíš seženete pouze cukr vanilinový, kterému sice běžně říkáme vanilkový, vanilku ale nikdy nepotkal. Místo toho je v něm obsaženo uměle získané aroma ethylvanilin. A přitom je domácí výroba vanilkového cukru tak snadná a levná! A navíc je jeho chuť tak skvělá, že už kupovaný vanilinový cukr chtít nebudete. Stačí jen nasypat moučkový nebo krystalový cukr do sklenice s klipem, podélně rozříznout vanilkový lusk a nožem z něj stáhnout tmavá semínka. Ta zamícháme do cukru, do něj zapíchneme i vydlabané lusky, sklenici uzavřeme a necháme stát alespoň čtyři týdny, aby se chuť pěkně rozležela do celého obsahu sklenky.

Vaječný koňak

Vaječný koňak k Vánocům neodmyslitelně patří, můžete ho popíjet během svátků u televize, připíjet si jím s návštěvami nebo pomocí něj dodat šmrnc vánočnímu cukroví. V dnešní době pro vaječňák chodíme většinou do supermarketu, rozhodně ale stojí za to vyrobit si domácí. V knihách i na internetu se to jen hemží recepty, na nich nás může odradit pasterizace vaječných žloutků a obava z toho, že se z nich nedopatřením stanou míchaná vajíčka. Těchto starostí se můžete zbavit díky nezvyklému receptu, v němž se žloutky tepelně neupravují, zato je ale třeba nechat likér řádně uležet.

Postup je takový: půllitrovou skleněnou láhev a víčko vypaříme, abychom předešli zkažení koňaku. Tři větší nebo čtyři menší žloutky rozšleháme v misce metličkou společně s 80 g cukru, přilijeme 250 ml smetany ke šlehání, promícháme. Přidáme 250 ml bourbonu, 30 ml rumu a 30 ml metaxy. Pár minut šleháme a poté opatrně přelijeme do láhve, uzavřeme a dáme do lednice odležet nejméně na tři týdny. Čím déle bude vaječný koňak odpočívat, tím krémovější a lahodnější potom bude. Proto doporučujeme připravit ho co nejdříve, a pokud si nevíte rady s dárky, můžete své přátele podarovat právě tímto skvělý, domácím likérem.

Obrázek

Lenka Ambrožová