Vánoční menu bez ryby
Štědrovečerní stůl si bez kapra nebo jiné ryby většinou nedokážeme ani představit. Jsou ale lidé, kteří ryby prostě jíst z nějakých důvodů odmítají, a právě pro ně jsme připravili speciální vánoční menu.
V mnoha rodinách, kde se ryby příliš nebo vůbec nekonzumují, se tradiční smažená vánoční ryba nahrazuje nejvíce kuřecími nebo vepřovými smaženými řízky. Jsou ale i jiná chutná a zajímavá jídla, která na štědrovečerním stole všechny smažené pokrmy důstojně nahradí, a není to samozřejmě jen houbový kuba. Zde vám nabízíme hned tři báječné recepty. Lahodné, chutné a rychle připravené Suroviny Postup Krůtí prsa opláchneme studenou vodou a osušená nakrájíme na tenké plátky, které lehce naklepeme, podle chuti osolíme a opepříme a obalíme ve škrobové moučce. V pánvi rozpálíme olej a připravené krůtí maso v něm z obou stran opečeme. K masu pak do pánve přidáme zázvor, badyán, pomerančovou marmeládu a na kolečka nakrájený dobře umytý pomeranč. Vše dusíme pod poklicí za občasného míchání a podlévání drůbežím vývarem. Měkké krůtí medailonky servírujeme s vařenou rýží, kterou přelijeme pomerančovou omáčkou. Porce se mohou dozdobit bylinkami. TIP: Roláda s nezaměnitelnou chutí brusinek, která je připravená za 50 minut Suroviny Postup Brusinky namočíme do rumu. Jarní cibulku nasekáme najemno a toustový chléb nahrubo nastrouháme. Telecí kýtu naporcujeme na tenký obdélníkový plát. Maso mírně naklepeme, opepříme, osolíme a posypeme tymiánem. V pánvi na rozpáleném másle osmažíme nasekanou jarní cibulku a nastrouhaný toustový chléb, pak přidáme dva plátky slaniny a přimícháme okapané brusinky, nasekané mandle a vajíčko, vše podle chuti opepříme a osolíme. Směs rozprostřeme na plát masa, ten stočíme do rolády a obalíme zbylými plátky slaniny. Roládu zabalíme do alobalu a dáme péct na 15 minut do trouby předehřáté na přibližně 180° Celsia. Pak alobal opatrně otevřeme, roládu v něm podlijeme vývarem a už neuzavřenou dopékáme dalších přibližně 15 až 20 minut. Plátky rolády servírujeme nejlépe se šťouchanými bylinkovými bramborami, vhodnou přílohou je ale i bramborový salát. TIP Nejlepší místo smaženého kapra. Losos je sice vlastně ryba, ale v tomto případě si na to nikdo ani nevzpomene… Suroviny Bramborový salát Postup Z dobře omyté limetky nastrouháme kůru a smícháme ji s moukou a sektem v misce do hladkého těstíčka, které mírně osolíme a necháme chvíli uležet. Omytého a osušeného lososa nakrájíme na malé kousky, ty opepříme, osolíme a zakápneme limetkovou šťávou. Připravené kousky lososa namáčíme v těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji. Nejlepší přílohou je jednoduchý a rychlý bramborový salát TIP: Další zajímavé recepty na jídla pro váš štědrovečerní stůl najdete na www.milujivareni.czKrůtí medailonky na pomerančích
Telecí roláda se sušenými brusinkami
Losos v těstíčku ze šampaňského