Nejlepší vánoční cukroví
Nejchutnější vánoční cukroví bude to vaše! Upečte si podle receptů, které jsme pro vás oblevili v starých kuchařských knihách cukroví.
Vánoční cukroví se v České republice peče v přibližně dvou třetinách domácností, ostatní ho v posledních letech kupují už upečené. Při domácím pečení se každý rok většinou peče osm až deset stejných druhů, jen málokdy se přidávají nějaké nové.
Nejoblíbenější jsou vanilkové rohlíčky a vosí hnízda
Tradiční české vánoční cukroví, jako třeba sádlovky, karamelky nebo takzvané Masarykovo cukroví se už moc často nepeče, i když je velmi chutné a jeho příprava není složitá ani dlouhá. Nejoblíbenější jsou už poměrně vanilkové rohlíčky a cukroví z lineckého těsta a vosí hnízda. Muži mají nejraději právě rohlíčky a hnízda, ženy si dopřávají různé nepečené druhy a cukroví bez sladkých náplní, připravované jogurtových a jiných, takzvaně dietních, těst.
Nové možnosti pečení
Ještě před několika roky se zdálo, že v domácnostech se pečení vánočního cukroví značně omezí a bude se především kvůli úspoře času mnohem víc nakupovat od profesionálů. Nic takového se ale nestalo a na to rychle zareagovali výrobci různých potřeb k pečení. Na trhu je dnes mnoho vykrajovátek různých tvarů z klasických materiálů i moderního silikonu, ale i další výrobky, které pečení usnadňují i urychlují. Například vanilkové rohlíčky se ještě nedávno připravovaly tak, že se z těsta vyválely malé válečky, ty se rozdělily na malé kousky a z nich se pak rukama vytvořily přibližně stejné rohlíčky. Je to poměrně pracný a zdlouhavý způsob, na který dnes už můžete zapomenout! K dostání je totiž pečicí plech, s pomocí kterého si velmi rychle připravíte a pak upečete hned 36 stejných kousků tohoto oblíbeného cukroví. Je to tak neuvěřitelně jednoduché - ruční výroba v podstatě odpadá, těstem se prostě jen vyplní jednotlivé části formy. Jistí si můžete být i konečným výsledkem po pečení, protože všechny kousky jsou stejné, budou i stejně propečené. K dispozici jsou i další podobné formy na další druhy cukroví, u kterých se dříve těstem pracně plnily různé formičky.
Vánoční kalorie…
Především ženy řeší každý rok ve vánočním období několik stejných problémů - hlavně úklid, dárky, pečení a kalorie. Jejich zvýšený přísun většinou přisuzují právě cukroví a tak klasické druhy nahrazují takzvaně zdravějšími, které se připravují například z těsta z mrkve, ovesných vloček nebo celozrnné mouky. Je to ale svým způsobem zbytečné trápení, protože cukroví se ve skutečnosti na případném zvýšení váhy podílí jen částečně. Mnohem větší podíl mají další jídla, která se na vánočním stole objevují. Řešení souboje s vánočními kaloriemi je poměrně jednoduché a nemusíte se ani šidit – stačí se nepřejídat, jíst víc zeleniny a ovoce a trochu víc se hýbat.
Nebojte se kalorií, upečte si cukroví podle starých osvědčených receptů a objevte nové tvary a chutě!
Masarykovo cukroví
Tradiční vynikající české cukroví, na které se v poslední době neprávem zapomíná.
Suroviny
- 300 gramů hladké mouky
- 200 gramů másla
- 100 gramů krupicového cukru
- 180 gramů vlašských ořechů
- 1 lžíce kakaa
- vaječný žloutek
- moučkový cukr na obalení
Postup
Jádra ořechů namočte na dvě hodiny do studené vody, pak je osušte a najemno nasekejte – můžete je i umlít. Přidejte k nim všechny ostatní suroviny a vypracujte těsto, z kterého připravte válečky s průměrem přibližně 4 centimetry a ty nechte v chladničce ztuhnout.
Z válečků pak nakrájejte tenká kolečka, která upečete na plechu s pečicím papírem v troubě předehřáté na 180° Celsia za přibližně 8 až 10 minut. Upečená kolečka se nechají mírně vychladnout a pak obalí v cukru.
Sádlové cukroví s marmeládou
Cukroví ze sádla? Budete překvapeni jeho lahodnou chutí!
Suroviny
- 170 gramů hladké mouky
- 150 gramů sádla
- 150 gramů moučkového cukru
- 60 gramů kakaa
Postup
V míse ze všech surovin připravíte hladké těsto, které necháte zabalené v mikroténové fólii do druhého dne v chladničce.
Z těsta pak vytvarujete malé kuličky a ty rozložíte na plech s pečicím papírem. Do každé kuličky uděláte malý důlek a pak je pečete přibližně 10 minut v troubě, předehřáté na 170° Celsia. Upečené sádlové cukroví necháte vychladnout a důlky vyplníte marmeládou podle své chuti.
Oválky z čokolády s pařížským krémem a mandlí
Cukroví, které se vyrovná oblíbeným vanilkovým rohlíčkům i vosím hnízdům
Suroviny na těsto
- 210 gramů hladké mouky
- 70 gramů moučkového cukru
- 140 gramů másla
- 2 žloutky
- 30 gramů kakaa
- citronová kůra
Postup
Ze surovin vypracujete hladké těsto, zabalíte ho do fólie a necháte do druhého dne v chladničce.
Z těsta další den vyválíte plát a z něj vykrájíte oválky. Můžete také použít speciální šablonu, s kterou budete mít všechny oválky naprosto stejné.
Oválky rozložíte na plech s pečicím papírem a upečete je za 8 až 10 minut v troubě, předehřáté na 170° Celsia. Oválky po vyjmutí z trouby necháte vychladnout a dáte do chladna na několik dní uležet. Pak se zdobí pařížským krémem, ale krátce před jeho nanesením oválek potřete trochou malinové marmelády.
Suroviny na pařížský krém
- 3 deci smetany ke šlehání
- 150 gramů kvalitní čokolády
- 30 gramů polohrubé mouky
- 250 gramů másla
- 1 žloutek
Postup
V hrnku přivedete k bodu varu smetanu, přidáte do ní na kousky nalámanou čokoládu a za stálého míchání ji rozpustíte. Pak přisypete mouku, opět za stálého míchání směs provaříte a pak do ní už mimo sporák přimícháte žloutek. Základ krému v hrnku necháte zchladnout, pak do ní přidáte změklé máslo a vyšleháte hladký čokoládový krém, který nanesete na upečené odležené oválky potřené malinovou marmeládou. Cukroví pak ještě ozdobíte mandlemi.
Křehké ořechové rohlíčky
Nadýchané staročeské cukroví, které bude chutnat každému
Suroviny
- 100 gramů hladké mouky
- 250 gramů moučkového cukru
- 125 gramů másla
- 125 gramů vlašských ořechů
- 1 lžička prášku do pečiva
Postup
Vlašské ořechy najemno umelete a pak ze všech surovin vypracujete hladké těsto, které necháte zabalené ve fólii do druhého dne v chladničce.
Z těsta vytvarujete malé rohlíčky, které rozložíte na pečicí papír - jednodušší je použít speciální pečicí plech. Rohlíčky se pečou v troubě předehřáté na 140° Celsia přibližně 20 minut. Upečené rohlíčky se obalují v cukru, velmi dobře vypadají, když se jejich konce namočí do čokoládové polevy.
Z těsta je možné upéct i jiné tvary než jen rohlíčky. Mohou se s ním plnit různé formičky, ale těsto by v nich mělo být maximálně do poloviny, protože se při pečení vyfoukne.
Nepečené ovesné kuličky
Zdravé cukroví, které připravíte za 15 minut
Suroviny
- 150 gramů ovesných vloček
- 150 gramů másla
- 100 gramů cukru – nejlépe třtinového
- 3 lžíce kakaa
- 1 vanilkový cukr
- strouhaný kokos na obalení
Postup
Všechny suroviny mimo kokosu smícháte v míse a vypracujete z nich hladké těsto, z kterého vytvoříte kuličky s průměrem 1,5 až 2 centimetry. Kuličky obalíte ve strouhaném kokosu a dáte je do chladna ztuhnout.
Pokud chcete ještě víc zdravé cukroví, použijte na obalení místo kokosu například sezamová semínka…
Zdeněk Urban