Originální štědrovečerní menu – zapomeňte na kapra a bramborový salát!
Taky vám už smažený kapr a bramborový salát lezou krkem? Nemusíte se za to stydět, má to tak mnoho lidí. Většina rodin to řeší smaženým kuřecím nebo vepřovým řízkem, ale jde to i jinak…
Existují originálnější, chutnější a svátečnější pokrmy vhodné na štědrovečerní tabuli. Že vás nic takového nenapadá? Tak zkuste naše speciální vánoční menu o čtyřech chodech s výběrem ze dvou hlavních jídel!
Předkrm: Šunkové rolky s křenem
-
125 ml smetany ke šlehání
-
100 g tvarohu
-
200 g dušené šunky
-
2 polévkové lžíce strouhaného křenu
-
sůl, pepř, petrželka na ozdobu
Tvaroh našleháme, ochutíme pepřem a solí, vmícháme ušlehanou smetanu a strouhaný křen. Plátky šunky si rozložíme na podložku, naplníme vzniklým krémem a zamotáme. Závitky naskládáme na talíř a ozdobíme zelenou petrželkou.
Polévka: Rybí se šafránem
-
300 g ryby dle vašeho výběru
-
2 dl bílého vína
-
2 cibule
-
2 citrony
-
4 stroužky česneku
-
několik blizen šafránu
-
sůl, pepř, bobkový list
Do hrnce dáme očištěnou rybu, oloupanou cibuli, kolečka citronu, česnek a bobkový list. Zalijeme studenou vodou, osolíme a vaříme přiklopené asi 20 minut. Potom z hrnce rybu vyndáme, vykostíme a nakrájíme. Polévku scedíme, přilijeme víno, vložíme kousky ryby a společně se šafránemznovu přivedeme k varu. Poté vypneme sporák, necháme 5 minut odpočinout a můžeme nalévat do hlubokých talířů nebo polévkových misek.
Hlavní chod: Losos s rozmarýnovými bramborami
-
600 g lososa (filety)
-
700 g brambor
-
1 citron
-
2 stroužky česneku
-
hrst čerstvého rozmarýnu
-
olivový olej
-
kousek másla
-
sůl, pepř
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Oloupeme česnek a nakrájíme na větší kousky, citron důkladně omyjeme a nakrájíme na plátky. Vezmeme si pekáček a vymažeme ho olivovým olejem. Brambory naskládáme na dno, na ně poklademe česnek, rozmarýn a citron (stranou si dáme jedno kolečko na každého strávníka, budeme jimi zdobit talíře). Vše pokapeme olivovým olejem a pečeme na 230°C asi 20 minut nebo dokud brambory nezměknou. Mezitím si připravíme lososa - omyjeme ho, osušíme, osolíme a opepříme. Na pánvi si rozehřejeme máslo a rybu smažíme asi 5 minut nejdříve kůží dolů, potom obrátíme a smažíme stejně dlouho z druhé strany. Servírujeme na talíře s čerstvým plátkem citronu a snítkou rozmarýnu.
Bezmasý hlavní chod: Žampiony se sýrovou omáčkou
-
1 kg žampionů
-
1 cibule
-
2 stroužky česneku
-
170 g másla
-
2 dl plnotučného mléka
-
2 polévkové lžíce hladké mouky
-
100 g parmezánu
-
sůl, pepř
Žampiony oloupeme a nakrájíme na kousky, cibuli také oloupeme a krájíme na kostičky. Na pánvi si rozehřejeme trochu másla (asi 70g) a žampiony s cibulí na něm osmahneme. Česnek oloupeme, nakrájíme na plátky a přidáme na pánev, osolíme a opepříme. Poté vše přemístíme do zapékací misky a vrhneme se na přípravu omáčky. Na pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a zalijeme osoleným a opepřeným mlékem. Přidáme nastrouhaný sýr a na mírném plameni vaříme, dokud nám nevznikne hustá omáčka. Dle potřeby dochutíme a nalijeme na žampiony v pekáčku, ten poté vložíme do trouby předehřáté na 200°C a zapékáme asi 15 minut.
Dezert: Tiramisu
-
200 g cukrářských piškotů
-
500 g mascarpone
-
4 vejce
-
100 g cukru krupice
-
1 šálek Espressa
-
2 cl Amaretta
-
trocha kakaa na posypání
Vajíčka si rozdělíme, z bílků ušleháme tuhý sníh a žloutky vyšleháme s cukrem. Do nich opatrně vmícháme sníh, přimícháme mascarponea Amaretto. Piškoty namáčíme do silné kávy a klademe je na dno misky. Když máme celé dno pokryté, rozetřeme na piškoty polovinu připraveného krému. Pokračujeme druhou vrstvou – opět piškoty namočené v kávě a na ně zbytek krému. Povrch posypeme kvalitním kakaem a dáme tiramisu do lednice, kde ho před podáváním chladíme minimálně hodinu.