Ryby na vánoční stůl v jiných úpravách
Tradiční vánoční menu je rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem a vánočka nebo štrúdl. Udělejte letos změnu a překvapte trochu jinou štědrovečerní večeří!
Ve většině českých domácností se každý rok na štědrovečerním stole objevují téměř stejná jídla. Polévka samozřejmě chutná různě, bramborové saláty také mají mnoho podob podle použitých ingrediencí, ale u kapra, který se smaží v klasickém tzv. trojobalu z mouky, vajíčka a strouhanky se toho moc změnit nedá.
Tradičního kapra můžete připravit podle mnoha různých dalších receptů, ale možná bude zajímavější vyzkoušet i jiné ryby. Losos, pstruh nebo štika se na vánočním stole přece mohou objevit také!
Servírujeme vám několik receptů, s kterými váš štědrovečerní stůl získá nové vůně a chutě.
Nadívaný losos
Až na stůl mísu s nadívaným lososem, kterého ještě převážete režným provázkem, bude vypadat tak trochu jako netradiční vánoční dárek. Zaručujeme vám, že na smaženého kapra si nikdo ani nevzpomene. Příprava trvá 30 až 45 minut.
Suroviny
- 1 losos s kůží, podélně rozříznutý
- brambory
- 2 paličky česneku
- cherry rajčátka
- olivový olej
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce citronové šťávy
- pepř a sůl
Nádivka
- 400 gramů loupaných syrových krevet
- svazek jarních cibulek
- 2 chilli papričky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- mléko
Postup
Nejdříve si připravíte nádivku. Zelené části cibulek opláchněte a nasekejte je na malé kousky. Z jedné chilli papričky odstraňte jadérka a nakrájejte ji na jemno. Stružky česneku oloupejte a prolisujte.
V pánvi rozpálíte olej, vložíte do něj cibulky, chilli a česnek a vše opékáte asi 4 minuty, pak přilijete mléko a mícháte, až směs zhoustne. Do směsi se přidají krevety a vše se zahřívá, dokud krevety nezrůžoví. Směs přendáte do mísy, podle chuti okořeníte a necháte ji vychladnout.
Brambory oloupejte, opláchněte a nakrájejte na poloviny nebo čtvrtky. Vložte je do pekáčku nebo zapékací mísy, vytřené olivovým olejem, přidejte neoloupané stroužky z obou paliček česneku a dejte péct do trouby, vyhřáté na 180°Celsia. V polovině pečení přidáte cherry rajčátka a brambory dopečete do zlatova. V průběhu pečení je otáčejte.
Při pečení brambor si připravte lososa. Odstraňte z něj všechny jemné kosti, směrem od ocasu k hlavě oškrábejte hrubé okraje a šupiny. Rybu opláchněte studenou vodou a osušte. Kůži jednoho filetu nařízněte na několika místech vedle sebe ostrým nožem několikrát tvar X.
Na arch pečicího papíru položte 4 provázky dlouhé přibližně 30 centimetrů, na ně dejte plát lososa kůží dolů. Na lososa rozetřete nádivku, pokud vyčnívají nějaké krevety, zatlačte je dovnitř. Vše přikryjte druhým filetem ryby kůží opět nahoru. Pak pevně zavažte provázky, lososa dejte na pečicí plech a v troubě, předehřáté na 220° Celsia nechte péct 15 až 20 minut.
V kastrůlku rozehřejte med a smíchejte ho s citronovou šťávou a sójovou omáčkou.
Upečeného lososa a brambory rozprostřete na servírovací mísu, rybu pokapejte horkou omáčkou, vše ozdobte nudličkami z druhé chilli papričky, přidejte kousky cibulky a můžete servírovat.
Štika na ochuceném másle
Pokud nechte smaženou rybu, je tato vařená štika naprosto ideálním štědrovečerním hlavním chodem.
Suroviny
- 1 štika – cca 2,5 kilogramu
- 1 l vody
- 2 cibule
- 1 mrkev
- 1 deci bílého vína
- 1 lžíce octa
- bobkový list
- sůl a pepř
Ochucené máslo
- 1/8 másla
- 1 deci bílého vína
- 1 cibule
Postup
Štiku očistíte, vykucháte, vyjmete žábry, ale neoddělíte hlavu. Rybu opláchnete pod studenou vodou a vložíte do širšího hrnce nebo jiné vhodné nádoby. Zalijete ji vodou s vínem, jemně nakrájenou cibulí a mrkví, přidáte bobkový list a necháte přibližně 25 minut vařit.
Druhou jemně nakrájenou cibuli podlijete v pánvi vínem a vaříte, dokud se víno neodpaří. Pak k cibuli mimo oheň vmícháte máslo – hustota by měla být smetanová.
Štiku vyjmete z vývaru, položíte na servírovací mísu, přelijete ochuceným máslem, obložíte vařenými bramborami a servírujete na sváteční stůl.
Ryba smažená ve vinném těstíčku
Nedokážete si štědrý večer bez smažené ryby představit? Vyzkoušejte místo klasického obalování vynikající těstíčko.
Suroviny
- 1 kilogram ryb – kapr, pstruh
- 2 deci bílého vína
- 1 lžíce oleje
- 2 vejce
- 100 gramů hladké mouky
- Tuk na smažení
- 1 citron
- sůl
- petrželka
Postup
Ryby očistíme, nakrájíme na porce, opláchneme je pod studenou vodou a osušíme.
Víno, olej, vejce, mouku a sůl rozšleháme v misce na hladké husté těstíčko. Porce ryb namáčíme v těstíčku a smažíme v rozpáleném tuku dozlatova.
Usmažené porce ryby ozdobíme plátkem citronu a petrželkou, vhodnou přílohou je bramborový salát.
Hranolky z kapra
Kapr se dá připravit na mnoho různých způsobů. Tyto smažené kapří hranolky jsou jedinečnou lahůdkou, při které vám navíc nehrozí žádná nepříjemnost od rybích kostí…
Suroviny
- 1 kilogram filetů z kapra bez kosti
- 5 stroužků česneku
- citronová šťáva
- 4 lžíce sójové omáčky
- hladká mouka
- olej na smažení
- chilli koření
- mletá paprika sladká
- pepř a sůl
Postup
Filety z kapra bez kostí pokapejte citronovou šťávou a nechte alespoň 5 minut odležet. Pak je rozkrájejte na centimetr až centimetr a půl široké proužky.
V 2 decilitrech vody rozmíchejte prolisovaný česnek a sójovou omáčku, dochuťte chilli kořením, pepřem a solí. Do směsi dejte proužky ryby a nechte je alespoň 2 hodiny marinovat.
Mouku smíchejte s paprikou a dejte ji do silnějšího igelitového sáčku. Pak do sáčku postupně vkládejte po částech okapané rybí hranolky z marinády. Sáček vždy mírně nafoukněte, uzavřete a i s rybami protřepejte. Hranolky se tak snadno obalí. Obalené kapří hranolky osmažte v rozpáleném oleji.
Rybí hranolky servírujte teplé. Vhodnou přílohou jsou brambory, ale i zeleninový nebo bramborový salát.