Trendy v pečení a zdobení cukroví
Lámete si hlavu, čím letos ozvláštnit cukroví, které pečete každé Vánoce a už vám trochu zevšednělo? Nemusíte kupovat drahé cukrářské zdobení, vystačíte si i s tím podomácku vyrobeným. S jeho přípravou vám mohou pomoci i děti, jistě budou mít z originálních kousků radost. A ještě větší, až si na nich budou moci smlsnout!
Ať už se u vás pečou pokaždé ty samé druhy cukroví, anebo každý rok zkoušíte něco nového, není nad to, když to dobře vypadá. Nemusíte se pak bát toho, že o cukroví po Novém roce už nikdo nebude stát a vy budete muset řešit, co s ním – cukroví ozdobené podle našich rad se příštího roku ani nedočká!
Linecké s okénkem
Klasické linecké cukroví slepované marmeládou a sypané moučkovým cukrem omrzí jen málokoho. Pokud k této skupině patříte, zkuste použít netypické marmelády poutavých barev – fíkovou, citronovou, dýňovou… Anebo třeba švestková povidla či nutellu. Připravte od každé barvy několik kousků, na míse potom budou vypadat moc hezky.
A pokud je pro vás marmeláda pasé, můžete si vytvořit linecké cukroví s průsvitnými barevnými okénky. Je to snadné – upečte tvary z lineckého těsta v otvorem uprostřed a nechte je zchladnout. Nyní cukroví znovu rozložte na plech vyložený pečicím papírem a do každého otvoru vložte půlku tvrdého průsvitného barevného bonbonu. Plech dejte do trouby vyhřáté na 150 °C a bedlivě ho hlídejte. Jakmile se bonbony zcela roztečou, vyjměte cukroví z trouby a nechte ho zchladnout.
TIP: Bonbony můžete v hmoždíři nebo mixéru rozbít na menší kusy a do otvorů s cukrovím vložit vždy několik kousků různých barev – vznikne tak krásné duhové okénko!
Veganská poleva na perníčky
Perníčky bez bílkové polevy si sotva dokážeme představit. Ale co vegani? Ani ti o tenhle druh zdobení nemusí být ochuzeni! Mohou totiž využít skvělých vlastností cizrnového nálevu (aquafaby), která se chová velmi podobně jako vaječné bílky. Na polevu si připravíme 50 ml aguafaby, 4 polévkové lžíce moučkového cukru a šťávu z poloviny citronu. Vše vyšleháme dotuha, poleva by měla být dostatečně pevná, aby z perníčků nestékala, proto v případě potřeby všleháme další cukr. Podle chuti můžeme přidat i citronovou šťávu. Pokud si přejeme polevu obarvit, uděláme to nyní. Poté už jen aquafabovou směsí naplníme zdobicí sáček a perníčky ozdobíme podle vlastní fantazie.
Barevný zdobicí prášek
Velmi originálně vypadá cukroví posypané barevným práškem. Nebojte se, nejde o žádné nabarvené jedy, nýbrž o přírodní barviva, vlastně o rozemletou zeleninu a ovoce. Plody, které mají výraznou barvu, se totiž skvěle hodí k barvení cukroví i jakýchkoliv dezertů. Jak na to? Nejdříve si vybereme ovoce a zeleninu – vhodná je červená řepa, dýně hokaido, mrkev (i barevné varianty), fialové brambory, borůvky, maliny… Plody omyjeme a nakrájíme na tenké plátky, drobné ovoce necháme vcelku. Sušíme v sušičce ovoce nebo v troubě zapnuté na 50 °C s pootevřenými dvířky, aby mohla unikat vlhkost. Když jsou plody zcela vysušené, rozmixujeme je na jemný prášek (dobře to jde v elektrickém kávomlýnku), ten uchováváme v uzavíratelné sklenici nebo dóze mimo dosah světla. Pro ozdobení nepečeného cukroví zpravidla stačí ho v prášku obalit, prášek se přichytí sám. Pečené druhy cukroví ihned po vytažení z trouby potřete bílkem (nebo aquafabou) a posypte barevným práškem.
TIP: Černý zdobicí prášek vyrobíte rozmělněním tabletky aktivního uhlí z lékárny. Jako zelený prášek se skvěle hodí zelený čaj matcha – to máte bez práce, protože je už namletý. Pokud čaj nemáte rádi, můžete rozmixovat nesolené loupané pistácie.